| |

Rehana Lalmahomed toont jeugdboek over slavernij en migratie

Op 8 juli jl. was ik in de hoedanigheid van raadslid uitgenodigd voor een boekenpresentatie van Rehana Lalmohamed, schrijfster van het boek ‘Hanna vertelt over de Hindoestaanse immigratie / Hanna vertelt over de slavernij’, die gehouden werd in de Bibliotheek ’t Plein in Carnisselande. Rehana komt oorspronkelijk uit Suriname. Ze is moeder van drie kinderen en heeft als docent in het basisonderwijs gewerkt.

Tijdens de boekenpresentatie werd Rehana geïnterviewd door Reshma Roopram omtrent haar drijfveer om dit boek te schrijven. Middels illustraties van Jurmen Kadosoe wil Rehana kinderen met een Hindoestaanse en Afro – Surinaamse achtergrond niet alleen vertellen waar ze vandaan komen en wie ze zijn maar hen ook iets tastbaars meegeven om op basis daarvan hun eigen verhaal te kunnen vertellen.  

In haar boek maakt Rehana de verbinding tussen slavernij en de Hindoestaanse immigratie maar vindt wel belangrijk dat er uitgelegd wordt waarom er bij de Hindoestaanse immigratie niet gesproken kan worden van slavernij. Eén van de vele argumenten heeft te maken met het feit dat de tot slaafgemaakten geen rechten hadden en eigendom waren van degene die hen gekocht hadden, terwijl de Hindoestanen gehuurd werden om op basis van een contract arbeid te verrichten.

Rehana heeft 15 jaar aan het boek gewerkt en hoopt dat dit boek op alle scholen, bibliotheken, musea verspreid wordt, zodat het onder andere bijdraagt aan bewustwording over het slavernijverleden en de Hindoestaanse immigratie én identiteitsvorming voor degenen die daar behoefte aan hebben.

Dank Rehana voor jouw bijzondere inzet!

Poster-Lalmahomed

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *