Succesvolle Raadsacademie in Soest

Op 8 juni jl. vond een geslaagde bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden plaats in het gemeentehuis van Soest. De dag werd gekenmerkt door een intensieve en inspirerende sfeer met een uitstekende opkomst en boeiende sprekers.

De plenaire sessie werd geopend door Kiki Bakker, die de aanwezigen inspireerde met inzichten over het met meer voldoening oppakken van raadswerk. Zij stelde de vraag centraal: “Waar krijg jij de meeste energie van?” Hierna volgden de deelsessies, waar Marcel Bouman, een expert op het gebied van gemeenteraden, de deelnemers meenam in de mogelijkheden om als raadslid en raad steviger aan het stuur te komen. Hij besprak casussen zoals Kerkrade en Meerssen en legde nadruk op de dualisering en de verschillende rollen van de gemeenteraad, zoals de volksvertegenwoordigende, kaderstellende, verordenende en controlerende rol. Bouman benadrukte het belang van strategische kaders en intensieve controle om het sturend vermogen van de raad te vergroten. Daarnaast werd de nadruk gelegd op de ontwikkeling van een externe focus door de raad, waarbij het essentieel is om de buitenwereld naar binnen te halen en effectief te communiceren naar buiten toe. De sessie sloot af met een discussie over de toekomst van gemeenteraden.

Martijn Scherff behandelde in zijn sessie verschillende technieken om invloed uit te oefenen in het debat. Hij besprak de fasen van beeldvorming, oordeel en besluit, en gaf tips over hoe raadsleden hun betogen effectief kunnen opbouwen om maximale aandacht en reactie te genereren van hun collega’s. Scherff introduceerde ook de AAA-methode (Aandacht, Argumentatie, Appel) als een effectieve manier om luisteraars te betrekken en te overtuigen.

Deze bijeenkomst heeft wederom aangetoond hoe belangrijk het is voor raadsleden om continu te leren en zich te ontwikkelen, zodat zij hun rol met nog meer effectiviteit en voldoening kunnen vervullen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *