PvdA waardeert succesvolle pilot van KijkopWelzijn en hoopt op voortzetting

Te midden van de aangekondigde bezuinigingen in de voorjaarsnota, benadrukt de PvdA het belang van initiatieven zoals de pop-up Huiskamer De Veste. Deze pilot, georganiseerd door KijkopWelzijn in de donkere maanden van 2023 en 2024, heeft bewezen eenzaamheid te verminderen en sociale cohesie te bevorderen, vooral gezien de vergrijzing in Barendrecht.

De tijdelijke Huiskamer ontving in vier maanden tijd 440 bezoekers. De opening op 1 december en het winterfeest op 23 december trokken elk 60 bezoekers, terwijl groepsactiviteiten gemiddeld 15 tot 20 deelnemers hadden. De inloopspreekuren, met gemiddeld 5 bezoekers per keer, waren belangrijke momenten voor persoonlijke gesprekken en ondersteuning.

Ondanks beperkte middelen, dankzij samenwerkingen met wijkverpleegkundigen, de wijkagent en lokale organisaties, bood de huiskamer een broodnodige ontmoetingsplaats. Bezoekers waardeerden de programmering met een gemiddeld cijfer van 8,3. De belangrijkste feedback betrof de noodzaak van betere verwarmingsmogelijkheden en de wens voor een permanente plek.

De PvdA roept het college op om deze succesvolle pilot te integreren in het gemeentelijk beleid als een duurzame oplossing voor de groeiende behoefte aan sociale ontmoetingsplekken. Deze best practice toont aan dat investeren in dergelijke initiatieven essentieel is voor het welzijn van onze inwoners.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *