Draagt u ook uw steentje bij aan een beter milieu door uw afval te scheiden?  

Tijdens een werkbezoek op vrijdag 17 maart jl. aan het afvalverwerkingsbedrijf Omrin heb ik een goed beeld gekregen van hoe het afval van Barendrecht wordt verwerkt. Indrukwekkend hoe verschillende scheidingstechnieken zoals shifters, trommels en schud en- infraroodmachines gebruikt worden om grondstoffen uit onze afval te halen.

Enkele weetjes:

  • Wist u dat Omrin in het Fries ‘kringloop’ betekent? Omrin is sinds 2004 de handelsnaam van Afvalsturing Friesland NV (verwerkingspoot) en NV Fryslân Miljeu (inzamelpoot).
  • Wist u dat wij in Nederland gemiddeld 500 kg per persoon aan huishoudelijk afval (glas, papier, textiel) per jaar produceren waarvan gemiddeld 160 kg restafval is? Restafval bestaat uit niet recyclebaar afval.
  • Wist u dat theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen niet geschikt is voor de glasbak, maar in de vuilnisbak bij het restafval hoort?
  • Wist u dat gebruikte tissues niet in de papierbak mag, maar schone en droge taart- en pizzadozen wél?
  • Wist u dat er van textiel die niet meer draagbaar is poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt wordt?
  • Wist u dat uw etensresten de basis vormen voor groen gas en compost? Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt en bijna een derde wordt gebruikt om biogas (groen gas) te maken. De voertuigen die afval ophalen in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk rijden op biogas.

Het is belangrijk om uw afval goed te scheiden zodat het zo goed mogelijk gerecycled kan worden. Afval wat niet gerecycled kan worden komt alsnog terecht in de verbrandingsoven wat niet alleen schadelijk is voor onze milieu maar ook onze portemonnee raakt omdat er veel meer betaald moet worden voor restafval.

Werk daarom mee, door uw afval goed te scheiden, aan een schone toekomst die wij onze kinderen kunnen achterlaten!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *