PvdA Rotterdam in gesprek met Rotterdamse ondernemers

Op 6 maart jl. is wethouder Roos Vermeij samen met Europarlementariër Lara Wolters (initiatiefondernemer van EU wet om bedrijven aansprakelijk te stellen voor schade aan mens en milieu) en de kandidaten Sarah Reitema, Duygu Yildirim en Tessa Langerijs in gesprek gegaan met Rotterdamse sociale ondernemers. Bij deze bijeenkomst was Tina Jakoeb te gast. Onderwerpen die de revue passeerden waren onder andere:

  • Wat kunnen ondernemers en politici van elkaar leren als het gaat om sociaal ondernemen.
  • Wat zijn de obstakels waar sociaal ondernemers tegenaan lopen in de praktijk.
  • Toelichting op de Europese Unie wetgeving die bedrijven in Europa en andere delen van de wereld aansprakelijk stellen voor schade aan mens en milieu.

Om de landen aangesloten bij de EU beter te beschermen tegen schadelijke organismen moeten landen die planten of plantaardig producten zoals verse groente en fruit verhandelen, exporteren of importeren, per 14 december 2019 in het bezit zijn van een fytosanitair certificaat. Deze regel geldt voor alle landen die handelen met de EU, dus ook bijvoorbeeld voor Suriname. Echter voldoet Suriname tot op heden niet aan de EU-eisen met als gevolg een exportverbod voor bepaalde groente en fruit.

Vanwege deze regel worden vele boeren die geen bestrijdingsmiddelen gebruiken benadeeld, omdat er onderlinge afspraken worden gemaakt over de inkoopprijs van hun landbouwproducten. Tina Jakoeb, opgegroeid in een agrarisch gezin, was benieuwd of de nieuwe EU wet ook bescherming bood aan deze boeren in Suriname. Helaas vallen deze boeren niet onder de nieuwe wetgeving.

De nieuwe wetgeving is een eerste historische stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet, aldus Lara.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *