PvdA op bezoek bij dagbesteding Carnissehof Barendrecht

In het jaar 2021 heeft Leonie Hoogerheide (voorzitter van Stichting Hof van Eden), in samenwerking met Lelie zorggroep, dagbesteding Carnissehof opgestart met als doel om in een huiselijke omgeving dagbesteding te bieden aan (acht) ouderen die zowel uit Rotterdam als uit de BAR gemeenten komen.

Stichting Hof van Eden wil dagbesteding en begeleid wonen bieden aan mensen uit verschillende doelgroepen en levensfasen, zodat mensen van elkaar kunnen leren en er voor elkaar kunnen zijn. “Iedereen heeft iets te geven aan een ander en samen komen we zoveel verder.”

Zo wil Stichting Hof van Eden ook dagbesteding aan thuiszittende jongeren tussen 13 – 17 jaar gaan opzetten, met als doel om jongeren weer naar werk of opleiding te begeleiden. Middels het concept Huur en Buur van Agathos (onderdeel van Lelie zorggroep) hoopt Leonie bij te kunnen dragen aan de hulpvraag van (kwetsbare) jongeren die op zichzelf willen gaan wonen. De jongere ontvangt tegelijkertijd ambulante hulp en kan voor praktische steun terecht bij de verhuurder en de andere mensen op het terrein.  Dit alles vergroot de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van deze groep jongeren én door de onderlinge samenwerking ontstaan er duurzame relaties waar een ieder profijt van heeft.

Daarnaast zijn ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt welkom bij de stichting. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een burn-out of vluchtelingen. Zo helpen zij bijvoorbeeld met vervoer van cliënten van en naar de dagbesteding. Op deze manier kunnen vluchtelingen ook oefenen met de Nederlandse taal.

Verder zijn de activiteiten die aangeboden worden aan cliënten noemenswaardig vanwege de locatie van Stichting Hof van Eden. Er is een achtertuin met kippen, konijnen en schapen. Daarnaast kunnen cliënten (als het weer het toelaat) in de kas, moestuin of bloementuin zelf groenten of vruchten verbouwen zoals aalbessen, blauwe bessen en vijgen. Deze zijn niet alleen bestemd voor eigen gebruik maar worden ook gedeeld met buren of bezoekers.

Deze vorm van hulp en zorg voor onze (en nabij wonende) inwoners is iets unieks en wordt, waar mogelijk, gesteund door de gemeente Barendrecht. De PvdA vindt het belangrijk dat dergelijke initiatieven verder gestimuleerd worden, gezien de enorme impact die dit heeft op onze samenleving. De PvdA is dan ook blij met de stappen die gezet zijn en de stappen die de stichting nog wil gaan zetten en bedankt Leonie en haar collega’s voor de rondleiding.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *