| |

PvdA in gesprek met Marlies Burger omtrent project ANWB Automaatje

Op 16 augustus jl. heeft de PvdA een gesprek gehad met Marlies Burger, coördinator van het project ANWB Automaatje bij KijkopWelzijn.

Het project is een initiatief van Het Diaconaal Platform Barendrecht, de Katholieke Bond van Ouderen en de Protestants Christelijke Ouderenbond en biedt per 1 oktober 2020 vervoersmogelijkheden aan kwetsbare Barendrechters. In samenwerking met de ANWB, de gemeente en KijkopWelzijn wordt hier uitvoering aan gegeven.

Wilt de Barendrechter gebruik maken van Automaatje dan moet hij of zij woonachtig zijn in Barendrecht en zijn of haar persoonlijke gegevens middels een aanmeldformulier doorgeven aan AutoMaatje. Aanmeldformulieren kunnen aangevraagd worden bij AutoMaatje op nummer 0180-626400 op maandag woensdag en vrijdagochtend. Bij elke rit betaald een maatje vanwege de hoge benzineprijzen momenteel €0.35 in plaats van €0.30 aan de chauffeur.

In juli 2022 is de vijfentwintig honderdste rit aangevraagd en gereden.  Het project is een succes vanwege meerdere redenen. Het grote voordeel van automaatje is dat maatjes die een rit boeken niet lang hoeven te wachten totdat ze weer opgehaald kunnen worden. Daarnaast is het persoonlijker én is de mogelijkheid er om naast medische ritten ook sociale ritten te boeken. Vooral tijdens Corona werd er veel beroep gedaan om gebruik te kunnen maken van sociale ritten om op die nog onder de mensen te kunnen zijn én niet in een bus te hoeven zitten met anderen aangezien de meesten die gebruik maken van Automaatje kwetsbaar zijn. Ook wordt er op deze manier maatwerk geboden en per melding gekeken of degene die een beroep doet (niet alleen kwetsbare ouderen) ook in aanmerking kunnen komen voor een ritje, aldus Marlies.

Verder worden elk jaar een aantal bijeenkomsten georganiseerd om aan vrijwilligers die dit project uitvoeren trainingen te verzorgen. Denk hierbij aan een training dementie of het verlenen van EHBO en reanimatietrainingen.

Het belang van dit project is groot. Het biedt namelijk niet alleen een oplossing om naar buiten te kunnen waardoor onder andere eenzaamheid wordt voorkomen. Op deze manier wordt ook getracht om ervoor te zorgen dat senioren en anderen die minder mobiel zijn kunnen blijven meedoen in de samenleving. Daarnaast worden vrijwilligers op deze manier gestimuleerd om elkaar te helpen. De PvdA vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen en blijft meedoen in de samenleving en is de samenwerkende partners en de vrijwilligers dankbaar voor hun inzet.  

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *