Stagiaires Damiano en Tessa roepen Barendrechtse jongeren op om betrokken te raken in de politiek

Stagiaires Damiano en Tessa roepen Barendrechtse jongeren op om betrokken te raken in de politiek

Stagiaires Damiano (21) en Tessa (19) hebben in de periode januari tot maart 2023 stagegelopen bij PvdA Barendrecht. Vanuit hun studie Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam kwamen zij in Barendrechtse politiek terecht.

Onze stageactiviteiten kenden vele vormen. Zo hebben wij regelmatig Commissievergaderingen en Raadsvergaderingen bijgewoond van de Gemeenteraad Barendrecht. Dit gaf ons verdere inzichten in het debat proces, maar opvallend was wat er allemaal achter de deuren afspeelt. Verder hebben wij schriftelijke vragen gesteld aan de wethouders, persberichten geschreven, de sociale media bijgehouden en verschillende informatiesessies bijgewoond. Ook hebben wij werkbezoeken afgelegd bij verschillende maatschappelijke organisaties in Barendrecht zoals de Voedselbank, zijn wij onder andere in gesprek geweest met de Kinderburgemeester Gino en hebben wij kennisgemaakt met PvdA-leden in buurgemeenten Rotterdam en Ridderkerk”, aldus Damiano en Tessa.

Tessa: ‘Tijdens mijn studie Bestuurskunde leerde ik alleen nog maar over de theoretische kant van het openbaar bestuur. Deze stage heeft mij de praktische kant laten zien, maar mij ook meer inzichten gegeven in mijn eigen leefomgeving. Als geboren Barendrechter was ik mij niet bewust van wat er allemaal speelde in mijn eigen gemeente. Ik hoop dan ook dat meer jongeren in Barendrecht actief zullen gaan worden in de gemeente; de pas begonnen Jongerenraad is een goed begin. Jongeren moeten meer betrokken worden met besluitvorming, maar ook is het belangrijk dat jongeren meer politiek actief zijn en gaan stemmen. Ik hoop dat ze, net als ik, hun stem hebben laten horen bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart.’

Damiano: Eénvan de zaken waar wij tegen aanliepen was de sluitingstijd van de bibliotheken in Barendrecht. Zelf kom ik uit Dordrecht en om samen aan onze stageopdrachten te werken hebben wij regelmatig in de bibliotheek gezeten. Helaas gaan de bibliotheken in Barendrecht vaak pas rond 13:00 open en sluiten ze om 17:00. Dit is erg onhandig, want ook na deze sluitingstijden gaat de politiek gewoon door en heb ik nog steeds huiswerk om te maken. Ook heb ik gemerkt dat de Barendrechtse politiek veel praat over jongeren, maar weinig met jongeren. Met de komst van de Barendrechtse jongerenraad hoop ik hier verandering in te zien. Daarnaast is het openbaar vervoer beperkt en rijdt maar tot bepaalde uren in de avond met als gevolg dat het lastig was om te reizen van Carnisselande naar het centrum van Barendrecht en naar het NS-Station Barendrecht. Na een aantal jongeren in Barendrecht gesproken te hebben kwamen wij er ook achter dat er maar weinig te doen is voor hen. In de avond kan je als jongere bijna nergens naartoe om anderen te ontmoeten.

Barendrecht moet een fijn dorp zijn voor jong en oud om in te wonen, studeren en hun vrije tijd te besteden. Om deze redenen willen beiden de Barendrecht jongeren oproepen om actief te worden in de politiek en hun stem te laten horen waar nodig.’ Daarnaast hopen zij dat de andere politieke partijen in de Gemeenteraad Barendrecht in de toekomst overwegen om studenten een stageplaats te gunnen om op die manier de kloof tussen jongeren en de politiek te verkleinen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *