PvdA in gesprek met wijkbrandweervrouw Amanda van Kuijk

Op 19 jl. heeft de PvdA een kennismakingsgesprek gehad met de wijkbrandweervrouw Amanda van Kuijk. Sinds 1 oktober 2021 is Amanda werkzaam in Barendrecht. Hiervoor heeft zij 19 jaar gewerkt bij de Rotterdamse brandweer.

Als wijkbrandweervrouw houdt zij zich bezig met alle vragen omtrent brandveiligheid. Hierbij werkt ze o.a. samen met wijkagenten, woningcorporaties, toezichthouders, KijkopWelzijn, Humanitas, Laurens, scholen, kerken, de gemeente en andere partners. Dit doet zij middels het verzorgen van presentaties, mensen enthousiasmeren voor reanimatie samen met de ambulancedienst, het geven van praktische advies en persoonlijke hulp bij het plaatsen en installeren van rook- en koolmonoxidemelders en het inrichten van goede vluchtroutes voor die ene keer dat brand toch uitbreekt.

Door haar persoonlijke aanpak probeert Amanda ook de kwetsbaren in onze samenleving te begeleiden in het kader van brandveiligheid. Denk hierbij aan mensen met een beperking of mensen van leeftijd. Deze hebben soms andere hulpmiddelen en visualisaties nodig om brandveiligheid te adresseren. Dit kan in de vorm van posters, kaartjes of stickers met pictogrammen, maar ook aangepaste rook- en koolmonoxidemelders voor slechtzienden en slechthorenden.

Haar persoonlijke aanpak is ook te vertalen in de manier hoe ze bereikbaar is voor de Barendrechter. Dit doet ze door op haar scooter in de wijk aanwezig te zijn, bewoners aan te spreken op gevaarlijke situaties of door deze juist vast te leggen en te bespreken met het veiligheidsnetwerk. Om meer senioren en mensen met een migratieachtergrond te bereiken wil Amanda volgend jaar in samenwerking met KijkopWelzijn onder andere een seniorenbeurs organiseren. Daarnaast hoopt ze door nog meer MBO scholen te benaderen voor het geven van presentaties en workshops niet alleen de kinderen maar ook de ouders van die kinderen te kunnen bereiken.

Kijkend naar de (al op korte termijn gerealiseerde) successen binnen gemeente Barendrecht is de toegevoegde waarde van een wijkbrandweervrouw niet te ontkennen. De winst in een (brand)veilige buurt is enorm. Immers, voorkomen is beter dan genezen.

De PvdA waardeert de inzet van Amanda en pleit dan ook voor het behouden van een wijkbrandweervrouw in Barendrecht!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *