Project Jonge Mantelzorgers van KijkopWelzijn trekt landelijke aandacht

Op uitnodiging heeft Raadslid Tina Jakoeb op 13 februari een exemplaar van de inspiratiebundel “Samen werken aan mentale weerbaarheid van jongeren” ontvangen van Nine Roman, Jeugd- en Jongerenwerker en Buurtsportcoach bij KijkopWelzijn. De inspiratiebundel bevat waardevolle initiatieven en projecten uit heel Nederland die gericht zijn op het ondersteunen van de mentale gezondheid van jongeren. De opname van het project Jonge Mantelzorgers in deze bundel onderstreept het belangrijke werk dat wordt verricht door KijkopWelzijn en Welzijn Albrandswaard, ook in vergelijking met grotere, landelijk bekende organisaties. Beide organisaties werden uitgenodigd om dit project te presenteren op een landelijk symposium in Utrecht, een erkenning voor hun werk en een kans om de impact ervan te delen met een breder publiek.

Het project Jonge Mantelzorgers richt zich op de specifieke noden van jonge mensen die opgroeien in uitdagende omstandigheden waarbij zij zorg bieden aan gezinsleden met gezondheids-, mentale of verslavingsproblemen. Het biedt twee leeftijdsspecifieke groepen: één voor kinderen tot 12 jaar en één voor jongeren van 12 jaar en ouder. Het unieke aan dit project is de maandelijkse organisatie van activiteiten zoals uitjes naar het klimbos, workshops chocoladeletters maken en filmavonden, die niet alleen een welkome afwisseling bieden, maar ook een platform voor peer support. Deze activiteiten, gecombineerd met de individuele begeleiding door mantelzorgconsulenten en jongerenwerkers, staan centraal in het behoud van de mentale gezondheid van de jonge mantelzorgers. Zij bieden een veilige omgeving waar jongeren zichzelf kunnen zijn en nieuwe vriendschappen kunnen sluiten met anderen die vergelijkbare ervaringen delen. Daarnaast is er ondersteuning in de vorm van hulp bij huiswerk, het balanceren van verantwoordelijkheden en het versterken van mentaal welzijn.

“De activiteiten en ondersteuning die aangeboden worden door het project Jonge Mantelzorgers zijn cruciaal voor het welzijn van deze jongeren, en de erkenning op nationaal niveau versterkt de boodschap dat jonge mantelzorgers er niet alleen voor staan. Het project en zijn initiatieven zijn een voorbeeld van hoe gerichte ondersteuning een positief verschil kunnen maken in de levens van jongeren die geconfronteerd worden met uitdagende thuissituaties”.

Voor meer informatie over het project Jonge Mantelzorgers, bezoek de websites van KijkopWelzijn (www.kijkopwelzijn.nl/jonge-mantelzorgers) en Welzijn Albrandswaard (www.welzijnalbrandswaard.nl/mantelzorg).

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *