Belang van Respijtzorg benadrukt tijdens Mantelzorg Café

Op 26 september organiseerde het Mantelzorg Café een bijeenkomst in Het Kruispunt rondom het thema ‘Respijtzorg’. PvdA raadslid Tina Jakoeb was op uitnodiging ook aanwezig.

Tijdens deze bijeenkomst werd de presentatie ‘Respijtzorg’ gegeven, waarin uiteengezet werd wat Respijtzorg precies inhoudt. Respijtzorg is een tijdelijke en volledige overname van zorg, bedoeld om de mantelzorger een adempauze te geven. Dit initiatief, ook wel bekend als vervangende mantelzorg, is cruciaal voor mantelzorgers die soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste zorgen. Door periodiek gebruik te maken van Respijtzorg, kunnen zij voorkomen dat ze overbelast raken.

De presentatie gaf inzicht in de diverse klachten waarmee mantelzorgers te maken kunnen krijgen, variërend van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid, tot psychische klachten zoals concentratieproblemen en slaapproblemen. Om deze klachten te voorkomen, werd het belang van zelfzorg benadrukt: gezond eten, genoeg rust nemen en regelmatig ontspannen. Daarnaast werd de noodzaak van een balans tussen werk en mantelzorg besproken en het belang van communicatie op de werkplek over de situatie van de mantelzorger.

Het Mantelzorg Café, gelanceerd in het voorjaar van 2022, biedt een platform waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en zich verder kunnen informeren. Deze bijeenkomsten zijn het resultaat van een samenwerking tussen Laurens, Stichting de Toekomst, Aaffje, Bibliotheek AanZet en KijkopWelzijn.

Voor meer informatie over het Mantelzorg Café en aanstaande bijeenkomsten, of om u aan te melden, kunt u contact opnemen via:

E-mail: mantelzorg@kijkopwelzijn.nl

Telefoon: 0180-691800

Bezoekadres Mantelzorg Café:

Bibliotheek Het Kruispunt, Middenbaan 111, 2991 CS Barendrecht.

Bibliotheek ’t Plein, Middeldijkerplein 248, 2993 DL Barendrecht.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *