PvdA op bezoek bij ontmoetingsplaats Oekraïense vluchtelingen

Op 24 januari 2023 ging de PvdA op bezoek bij Olga Folkerts, projectcoördinator voor Oekraïense vluchtelingen in Barendrecht. Olga gaf de PvdA fractie een rondleiding in het t ’Trefpunt die sinds 15 september 2022 wordt gebruikt als ontmoetingsplek. Zo biedt deze ontmoetingsplek een veilige omgeving voor zo’n 30 Oekraïense gezinnen bestaande uit 130 mensen. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hier samenkomen, taallessen volgen, activiteiten met elkaar doen en aankloppen met moeilijke vragen over zorg, werk en andere maatschappelijke thema’s.

Ondanks de hulp die Olga Folkerts en haar vrijwilligers bieden aan de Oekraïense vluchtelingen in Barendrecht blijft de situatie van de vluchtelingen onzeker. Deze onzekerheid zit hem vooral in het gebrek aan toegang tot de zorg. Volgens Olga Folkerts hebben de afgelopen maanden meerdere Oekraïense vluchtelingen die zorgbehoevend zijn zich gemeld. Echter worden ze op dit moment van het kastje naar de muur gestuurd. Wanneer zij dringende medische zorg nodig hebben, hebben de vluchtelingen een doorverwijzingsbrief van de huisarts nodig. De meeste van hen zijn niet ingeschreven bij een huisartsenpraktijk en wanneer zij dus mentale of fysieke klachten hebben kunnen zij nergens terecht.

In de commissie Samenleving van 15 november 2022 kwam dit onderwerp ook al aan bod. Hier werd de teamleider van Vluchtelingenwerk door de PvdA uitgenodigd om te praten over het tekort aan huisartsenzorg voor statushouders. Ook zij kwam met hartverscheurende verhalen over statushouders die geen goede zorg kunnen krijgen en benadrukte hiermee de ernst van het maatschappelijke probleem.

De PvdA is erg dankbaar voor de inzet die de vrijwilligers en Olga Folkerts leveren in het t’ Trefpunt. De PvdA vindt dat vluchtelingen op een humane manier behandeld moeten worden. Dit betekent dat zij toegang moeten hebben tot goede zorg. Ze moeten naar een huisarts of dokter kunnen wanneer dit nodig is. De PvdA heeft reeds gesprekken gevoerd met de wethouder. Vanwege de urgentie van dit probleem zal dit onderwerp op korte termijn weer geagendeerd worden om de stand van zaken te bepreken. Goede zorg is een mensenrecht en de PvdA zal zich hard maken om dit voor iedere Barendrechtse inwoner en dus ook de vluchtelingen te faciliteren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *