Lancering van Child Friendly Cities Initiative

In het kader van het ‘Child Friendly Cities Initiative’ (CFCI) van UNICEF, werd op 30 november jl. een feestelijke bijeenkomst georganiseerd om het belang van kindvriendelijke gemeenschappen te benadrukken. PvdA raadslid Tina Jakoeb was ook uitgenodigd vanwege haar ambitieuze voorstel om Barendrecht te transformeren in een kindvriendelijk dorp. Dit voorstel beoogt van Barendrecht een dorp te maken waar kinderrechten centraal staan, en waar kinderen in een veilige, gezonde en kansrijke omgeving kunnen opgroeien.

Het initiatiefvoorstel “Kindvriendelijk Barendrecht”, indien goedgekeurd door de gemeenteraad, zal in samenwerking met UNICEF worden uitgevoerd. Deelnemen aan het UNICEF-programma betekent dat Barendrecht concrete doelen zal stellen en werken aan beleid dat de rechten van kinderen dient.

UNICEF heeft het ‘Child Friendly Cities Initiative’ gestart met een aantal geselecteerde gemeenten die als voorbeeld dienen voor het beschermen van kinderrechten. Deze actie roept alle gemeenten op om kinderen en hun rechten een centrale plek te geven in hun beleid. De feestelijke aftrap vond plaats in het gemeenschapshuis ‘De Mussen’ in Den Haag, het oudste van Nederland, en stond in het teken van gezamenlijke inzet voor dit doel. Tijdens het evenement, waarbij leerlingen van de Gelderlanderschool en jongeren van het Madurodam Jongerencollege aanwezig waren, sprak Suzanne Laszlo, de directeur van UNICEF Nederland, over hoe belangrijk het is dat gemeenten zich inzetten voor het creëren van een omgeving waarin kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen. Ze benadrukte het belang van plekken waar alle kinderen samen kunnen spelen, van beleid dat kinderarmoede tegengaat en dat jongeren betrokken worden bij beslissingen die hen aangaan.

De deelnemende gemeenten Den Haag, Gooise Meren en Sint Eustatius zullen de komende jaren nauw samenwerken met UNICEF. Ze zullen de situatie voor kinderen in hun gebied onderzoeken en doelen opstellen om deze te verbeteren. Als ze deze doelen halen, kunnen ze de titel ‘Child Friendly City’ krijgen, wat betekent dat ze officieel erkend worden als een stad die goed is voor kinderen. Hiermee sluiten ze zich ook aan bij een internationaal netwerk van steden die zich richten op het verbeteren van het welzijn van kinderen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *