Begeleiding vanuit COA in Barendrecht meer gericht op participatie

Tijdens een constructief gesprek op 15 april tussen PvdA-raadslid en Felicie van Vree, Locatiemanager van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Barendrecht, zijn de recente veranderingen in de opvang en begeleiding van asielzoekers toegelicht. Sinds augustus 2023 is de opvang in Barendrecht onder het beheer van het COA gekomen. De begeleiding van het COA is gericht op zelfredzaamheid en participatie.

De aanpak houdt in dat er een structuur wordt geboden die asielzoekers uitdaagt en in staat stelt om zelf cruciale vaardigheden te ontwikkelen. In plaats van taallessen te ontvangen binnen de muren van de opvang, worden asielzoekers aangemoedigd om zelfstandig naar de bibliotheek te gaan waar zij actief deelnemen aan taalonderwijs. Bovendien zijn er binnen de opvang keukens ingericht, die asielzoekers de vrijheid bieden om zelfstandig boodschappen te doen en maaltijden te bereiden naar eigen smaak.

Daarnaast vormt arbeidsparticipatie onderdeel van deze strategie. Actief worden er kansen onderzocht voor werkbegeleiding van asielzoekers met en zonder verblijfsvergunning. Een treffend voorbeeld hiervan was het Barendrechts Maatschappelijk Business Event, waarbij een bewoner de kans krijgt een overstap maakte naar een vrijwilligersbaan bij een lokale tweedehands fietsenwinkel, wat een win-win situatie opleverde. Door deze Barendrechts Uitdaging zijn verder middelen zoals laptops en fietsen ter beschikking gesteld.

In het kader van het verbeteren van de opvangfaciliteiten wordt er bij de opvanglocatie gewerkt aan aanpassingen om nog beter aan te sluiten op de behoeften van de aanwezige kinderen. Dit omvat onder meer het opzetten van een nieuwe speelhoek. Voor de ondersteuning van deze en andere initiatieven die bijdragen aan het verhogen van de zelfredzaamheid van de asielzoekers, is het COA op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden die een bijdrage willen leveren aan deze doelstellingen worden uitgenodigd om contact op te nemen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *