Week van de toegankelijkheid

In het kader van de week van de toegankelijkheid heeft de gemeente een spelkoffer georganiseerd om medewerkers, raadsleden en wethouders te laten ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Deze spelkoffer is ontwikkeld in opdracht van stichting Lezen en schrijven. De PvdA en GroenLinks hebben op 4 oktober hieraan meegedaan.

Eén op de zes Nederlanders van 16 jaar en ouder heeft moeite met lezen en schrijven. Dat zijn 2,5 miljoen mensen. Zij komen lastig mee in onze informatiemaatschappij, waarin vrijwel alle communicatie per (digitale) tekst gaat. Laaggeletterden hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van brieven, invullen van formulieren of gebruiken van smartphone en computer met als gevolg dat belangrijke acties niet worden uitgevoerd. Denk aan het betalen van rekeningen, aanvragen van belangrijke documenten of het maken van een afspraak. Zo stapelen de problemen zich op.

De escape-koffer wordt door VHN Office ingezet om op deze manier meer bewustzijn en begrip te creëren over laaggeletterdheid. Namens VHN was Marina de Horn aanwezig om de spelers te begeleiden. Na het spel was er ook een nagesprek om te evalueren hoe spelers het hebben ervaren.

Eén van de onderwerpen die de revue passeerde was onder andere de communicatie vanuit de overheid. Volgens Arie Kooijman moeten de brieven die de gemeente naar inwoners verstuurd niet in ambtelijke taal geschreven zijn. Dit om te voorkomen dat mensen door hun laaggeletterdheid buiten de boot vallen. Daarom moeten we informatie zo brengen dat deze begrijpelijk is voor laaggeletterden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *