PvdA stelt schriftelijke vragen omtrent de hogere energielasten voor woningen met energielabel E, F en G

De energieprijzen blijven stijgen. In de politiek en media is met name aandacht voor compensatie voor mensen die een lager inkomen hebben en wegens een aflopend of variabel energiecontract nu de dupe zijn van deze enorme stijging.

Verduurzamen is een oplossing om hogere energielasten tegen te gaan. Denk hierbij aan goede isolatie die onnodig en overmatig gasverbruik tegengaan. Echter zijn er nog steeds woningen die een energielabel E,F of G hebben. Hierdoor worden zowel woningeigenaren als huurders zwaarder getroffen door deze stijging.

In het kader hiervan heeft de fractie van de PvdA de volgende vragen gesteld:

  1. Heeft het college zicht op het aantal woningen met een energielabel E of lager? Zo nee, kan het college dit inzicht verkrijgen door bijvoorbeeld navraag te doen bij corporaties of op andere wijze?
  2. Heeft het college extra duurzaamheidsmaatregelen voorzien voor de groep particuliere eigenaren met een woning van label E, F of G naast de bestaande subsidieregelingen?
  3. Is het college bereid om in gesprek te gaan met verhuurders om de mogelijkheden te verkennen voor een (tijdelijke) huurverlaging voor huurders die nu een hoge huur betalen voor een slecht geïsoleerd huis?

De beantwoording van de vragen door de portefeuillehouder kunt u hieronder terugvinden:

550970-brief-wethouder-van-der

De PvdA vindt het jammer dat de wethouder niet bereid is om met verhuurders de mogelijkheden te verkennen voor een (tijdelijke) huurverlaging voor huurders die nu een hoge huur betalen voor een slecht geïsoleerd huis.

Het is niet meer van deze tijd om huurder te laten betalen voor een slecht geïsoleerd huis. De PvdA onderschrijft het standpunt van de woonbond om enkelglas tot gebrek te verklaren zodat de verhuurder verantwoordelijk wordt om het te verhelpen. Momenteel wordt het vervangen van enkelglas door dubbelglas gezien als een renovatie met als gevolg dat er hiervoor een huurverhoging wordt gevraagd. Als enkelglas een gebrek is, moet de verhuurder het glas vervangen door goed isolerend glas. Doet hij dat niet, dan kan de huurder om huurverlaging vragen bij de Huurcommissie of de kantonrechter. Op deze manier krijgen alle huurders van slecht geïsoleerde woningen óf betere isolatie óf huurverlaging.

De wethouder geeft in zijn beantwoording aan dat er een plan van aanpak is opgesteld voor woningen met E, F en G label. Op basis van het plan van aanpak worden de particulier woningeigenaren op benaderd met daarbij het aanbod om in stappen te komen tot verbetering van hun woning.

De PvdA blijft een vinger aan de pols houden.  

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *