PvdA op werkbezoek bij Kroef Autismebegeleiding

Begin deze maand heeft de PvdA-fractie Barendrecht een bezoek gebracht aan Kroef Autismebegeleiding. De hulp die Kroef Autismebegeleiding aan kinderen met autisme biedt is tweeledig. Enerzijds wordt ambulante begeleiding aan gezinnen geboden aan de hand van methodiek  ‘Geef me de vijf’. Het gezin leert om te gaan met een andere manier van informatie verwerken en communiceren. Kinderen met autisme hebben een langere verwerkingstijd nodig en de samenhang van informatie is niet vanzelfsprekend. Hier grip op krijgen kan veel rust bij het kind en het gezin brengen. Samen zoeken naar de oorzaken van het vastlopen; daarbij zijn een begrijpende basishouding, communicatie en structureren helpend.

Anderzijds biedt Kroef Naschoolse Autisme Begeleiding (NAB)  aan. Dit is een plek waar jongeren met autisme kunnen leren over autisme en hoe ze hier in (sociale) schoolsituaties mee om kunnen gaan. Jongeren vinden het vaak moeilijk om te starten met huiswerk, te leren plannen, zich te houden aan afspraken en missen vaak technieken om te leren. Balans houden: inspanning versus ontspanning vinden ze bij de NAB belangrijk, dus is er ook ruimte voor ontspanning.

“ Autisme ziet er bij iedereen weer anders uit. Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht gekomen voor autisme bij meisjes. Doordat meisjes de omgeving goed scannen en kunnen kopiëren wat anderen doen, valt het autisme niet altijd snel op. Maar doordat meisjes gevoeliger zijn voor sociale verwachtingen, kunnen zij een grotere last ervaren en dingen gaan forceren. En dan hoor je dat de meisjes in de puberteit uitvallen vanwege een burn-out.  Meisjes die wel kennis hebben, maar het niet aankunnen en vastlopen in het onderwijs. Op school niets laten zien, maar thuis escaleren. Mijn missie is daarom om preventief in te zetten en ervoor te zorgen dat kinderen tijdig hulp krijgen en dat kinderen met autisme beter zichtbaar zijn”, aldus Caroline van der Kroef (oprichtster van Kroef Autismebegeleiding)“.

Tijdens het gesprek vraagt Caroline ook aandacht voor de wachttijden als het gaat om de aanvraag van een herindicatie of de aanvraag van meervoudige zorg. De wachttijden hebben als gevolg dat kinderen in de meeste gevallen zonder zorg komen te zitten met alle gevolgen van dien.

De PvdA wil Caroline bedanken voor het openhartig gesprek. De PvdA vindt het belangrijk dat alle kinderen en dus ook kinderen met autisme zich optimaal kunnen ontwikkelen en de gepaste zorg krijgen die nodig is. 

Meer informatie is te vinden op https://vdkroef.nl/

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *