‘Het wordt in Barendrecht tijd voor een links woonbeleid met lef’

Deze week heeft het college van Barendrecht besloten vanaf 1 februari voor heel Barendrecht een zelfbewoningsplicht in te voeren. Dit verplicht kopers van een nieuwbouwwoning om de woning niet te verhuren, maar er zelf in te gaan wonen. Daar zijn wij als PvdA het er volledig mee eens, alleen met de uitvoering van deze maatregel sla je geen deuk in een pakje boter.

Een zelfbewoningsplicht voor alleen nieuwbouw koopwoningen tot de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) hebben Barendrechters niets aan. Dit geldt namelijk voor woningen van onder de 355.000 euro. Ik nodig u uit om op funda te zoeken hoeveel woningen hiervoor in aanmerking komen.  Op dit moment zijn er 15 woningen onder de 355.000 euro en dit zijn geen nieuwbouwwoningen. Dus op dit moment komen hiervoor 0 woningen in aanmerking en de realisering van nieuwbouwproject Stationstuinen duurt zeker nog jaren.

Maar wij moeten nu in actie komen voor de betaalbaarheid, kwaliteit en de verdeling van woningen. Zorg ervoor dat het zelfbewoningsplicht geldt voor koopwoningen onder de 500.000 euro en zorg dat dit ook van toepassing is op bestaande koopwoningen. Alleen als wij dit doen, dan heeft een zelfbewoningsplicht echt een toegevoegde waarde.

Wij vinden dat een betaalbare en toegankelijke woning een basisrecht is voor iedereen. Daarom kiest de PvdA Barendrecht in haar programma voor ambitieus LINKS woonbeleid. Er wordt flink geïnvesteerd in het bouwen van sociale en betaalbare koopwoningen, er moet een stop komen op de verkoop van sociale huurwoningen, beleggers worden aan banden gelegd, vakantieverhuur en verkamering worden beperkt en verschillende maatregelen moeten ervoor zorgen dat betaalbare huur- en koopwoningen ook betaalbaar blijven. Het Barendrechtse woonbeleid is van oudsher altijd in handen geweest van conservatieve en rechtse partijen, het wordt nu echt tijd voor een links woonbeleid met lef.

Lees hier het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Tina Jakoeb, lijsttrekker van PvdA Barendrecht

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *