‘Barendrecht doet’

Op zaterdag 21 mei jl. werd door KijkopWelzijn, KBO/PCOB en Samen Ouder Worden een vrijwilligersmarkt georganiseerd in het gemeentehuis van Barendrecht. Het doel was om zoveel mogelijk vrijwilligers te werven. Twintig verschillende organisaties hebben hieraan deelgenomen.

Hulp bieden aan kwetsbaren bij een zinvolle dagbesteding, zich willen inzetten voor mensen die te maken hebben met armoede of een sociaal isolement, buurtbemiddelaar, iemand de Nederlandse taal leren, zich willen inzetten om de leefbaarheid en veiligheid van de wijk en gemeente te verbeteren door preventieve acties te ondernemen: dit zijn een aantal voorbeelden van vacatures waarvoor mensen zich konden opgeven tijdens de vrijwilligersmarkt. 

De vraag naar vrijwilligers is groot en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dit heeft niet alleen te maken met de stijgende concurrentie maar ook vanwege het feit dat vele organisaties vergrijzen. Het enorme tekort aan vrijwilligers vraagt om actie. Vooral jongeren zijn ondervertegenwoordigd in het vrijwilligerswerk.

De PvdA voelt zich geroepen om de komende jaren samen met organisaties te onderzoeken wat de hindernissen voor jongeren zijn om vrijwilligerswerk te doen. Om jongeren over de streep te trekken is het niet alleen van belang om te investeren in maatschappelijke stages, maar vrijwilligers ook betere waardering te geven voor het werk wat ze doen door bijvoorbeeld veel meer mensen in aanmerking te laten komen voor een koninklijke onderscheiding of vrijwilligers op een andere manier in de spotlight te zetten. Een financiële tegemoetkoming kan ook een valide optie zijn.

De PvdA spreekt haar dank uit aan KijkopWelzijn, KBO/PCOB en Samen Ouder Worden voor het organiseren van de vrijwilligersmarkt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *