Kennismakingsbezoek aan De Groene Duiker – en het belang van sociaal ondernemerschap in Barendrecht

Op donderdag bracht raadslid Tina Jakoeb namens de PvdA een kennismakingsbezoek aan De Groene Duiker, een sociale onderneming op het terrein van De Kleine Duiker in Barendrecht. Sinds 5 maart 2024 is De Groene Duiker gestart met groenwerkzaamheden, waaronder het vlechten van heggen die niet alleen bijdragen aan biodiversiteit, maar ook een veilige en natuurlijke leefomgeving bieden voor vogels, insecten en kleine dieren.

De organisatie biedt een beschutte werkplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor wie het tempo van reguliere groenbedrijven niet passend is. Hier wordt in teamverband gewerkt in een veilige, prikkelarme omgeving waar kwaliteit en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. De stichting werd begin maart opgericht en werkt samen met onder andere het UWV en de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard. Kort na de start werd het hoofdgebouw getroffen door brand, maar dankzij een snelle samenwerking met onder meer GKB kon het werk binnen een week worden hervat. Inmiddels is De Groene Duiker erkend als sociale onderneming door het Werkgevers Servicepunt Rijnmond.

Tijdens het gesprek werd duidelijk hoe belangrijk het is dat gemeenten sociaal ondernemerschap actief ondersteunen. Gemeenten kunnen hierin een dubbele rol vervullen: als opdrachtgever en als facilitator. Als opdrachtgever kunnen zij sociaal ondernemers inschakelen voor maatschappelijke taken zoals groenbeheer of schoonmaak, waarbij sociaal rendement (SROI) een belangrijke voorwaarde is. In de praktijk blijkt echter dat zulke opdrachten vaak terechtkomen bij grote bedrijven zonder binding met de doelgroep, terwijl waardevolle lokale initiatieven zoals De Groene Duiker over het hoofd worden gezien. Daarnaast kunnen gemeenten als facilitator ondersteuning bieden door ruimte te creëren binnen wet- en regelgeving, te helpen bij subsidieaanvragen en verbindingen te leggen met andere organisaties. Een goed voorbeeld hiervan is dat De Groene Duiker mede dankzij ondersteuning vanuit de gemeente Barendrecht en slimme inzet van Wmo-middelen van start kon gaan.

De maatschappelijke meerwaarde van De Groene Duiker bleef niet onopgemerkt: de organisatie was genomineerd voor de allereerste editie van de Social Award. Deze prijs bekroont initiatieven die zich inzetten voor een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt. Hoewel De Zorgnijverij er uiteindelijk met de prijs vandoor ging, onderstreept de nominatie de bijzondere inzet en betekenis van De Groene Duiker binnen de lokale gemeenschap.

Het bezoek maakte duidelijk dat bewuste keuzes in gemeentelijk beleid echt verschil kunnen maken voor inwoners die willen meedoen op hun eigen manier. Dank aan Berdien van Everdingen voor het openhartige en inspirerende gesprek.

📷 Foto: Daphne Plaizier

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *